Treceți la conținutul principal

Hei

15 cărți care m-au făcut să văd lumea într-o lumină diferită

Dacă mă întrebi care este cartea mea preferată, probabil nu voi știi ce să răspund. Am mai multe și toate au contribuit la o schimbare de dispoziție. M-au mișcat în trei feluri diferite, așa că le voi încadra în 3 categorii:

1. Cărți frumos scrise - Sunt acelea de care îmi amintesc că m-au emoționat prin modalitatea autorului de a scrie. Chiar dacă nu am reținut povestea cu detalii, am rămas marcată de modul de a scrie al autorului, de stilul său personal.

2. Cărți care m-au făcut să caut mai multe informații despre un anumit subiect - Știți că există persoane care vorbesc atât de frumos despre pasiunile lor încât deodată vezi orice activitate prin alți ochi? Așa sunt acești autori. Vorbesc cu atât de multă pasiune despre un subiect care le place și te trezești că brusc îți place și ție puțin. Te introduc în poveste și fac să vrei să știi mai multe.

3. Cărți care mi-au schimbat perspectiva asupra vieții. Sunt acele cărți peste care am dat exact când aveam nevoie de informație și tot ce credeam că este real pentru mine s-a spulberat. M-au făcut să le dau dreptate autorilor, să mi se pară foarte viabile teoriile lor și să mă întreb „Cum de nu am văzut vreodată acea cale ce în acest moment mi se pare evidentă?”

Le voi enumera în ordinea în care am introdus cele trei categorii:

1.1 Dragostea în vremea holerei -Gabriel Garcia Marquez

Când mă gândesc la moarte, singurul lucru de care-mi pare rău e că s-ar putea să nu mor din dragoste!”
1.2. La răscruce de vânturi -Emily Bronte

Iubesc pămânutul de sub picioarele tale şi aerul de deasupra capului tău, şi orice obiect pe care îl atingi, şi fiecare vorbă pe care o rosteşti. Iubesc toate privirile tale, toate faptele şi toată făptura, aşa cum eşti.”

1.3 Nuntă în cer - Mircea Eliade

Setea trupurilor noastre a fost greu de stins atunci. Parcă nu mai era îmbrăţişare contopirea aceea din urmă, când cu adevărat se topeau contururile, dispărea carnea, ne uitam respiraţia, mistuiţi amândoi de o singură - însângerată şi nesăţioasă - gură. De mai multe ori am nădăjduit că la capătul răpirii aceleia vom întâlni, împreună, moartea. N-am ştiut că poate fi atât de ispititoare moartea, atât de caldă - voluptate fără spasm, beatitudine fără strigare.”
1.4. O să vină și primăvara, Bandini -John Fante 

Simt nevoia să menționez că Arturo Bandini, personajul lui Fante are 14 ani, dar gândurile sale fac deliciul cititorului:

“If God is everywhere, why do I have to go to Church on Sunday?”

“Arturo Bandini was pretty sure that he wouldn't go to hell when he died. The way to hell was the committing of mortal sin. He had committed many, he believed, but the confessional had saved him. He always got to confession on time — that is, before he died. And he knocked on wood whenever he thought of it — he always would get there on time — before he died. So Arturo was pretty sure he wouldn't go to hell when he died. For two reasons. The confessional, and the fact that he was a fast runner.”

― John Fante, Wait Until Spring, Bandini

1.5. Malakai - Adina Stephanie
2.1. Cel mai iubit dintre pământeni - Marin Preda - M-a făcut să fiu mai interesată de comunism și ce impact a avut acesta asupra intelectualilor. Am realizat mai mult ca oricând că libertatea de exprimare este crucială.

Ce mai faci tu, cel mai iubit dintre pământeni?”

2.2. Vulturul singuratic, Danielle Steel - M-a făcut să fiu curioasă în legătură cu ce s-a întâmplat în  anul 1929 ( Criza economică) și să devin interesată de viața piloților, întrucât unul dintre personajele principale era pilot. Aveam 15 ani când am citit-o prima dată:)) În plus este o poveste de dragoste.

2.3  Creativitatea serioasă - Edward de Bono -După ce am intrat în contact cu ideea de gândire laterală/ conceptul de „6 pălării gânditoare”, mi-am dat seama că voi iubi orice este scris de această persoană. „Creativitatea serioasă” mi-a oferit o altă perspectivă despre creativitate. Am mers mai departe și am urmărit interviuri cu de Bono și l-am îndrăgit instant: Este în primul rând un bun storyteller.

2.4. Simetria datei tale de naștere-Jean Haner - Aceasta nu este o carte care m-a dat pe spate din punct de vedere al scriiturii; Doar analizează niște numere și le interpretează. Se referă la data de naștere. Dar la finalul ei am descoperit câteva afirmații scrise de Louise Hay, pe care am căutat-o, iar afirmațiile ei pozitive m-au făcut mai optimistă. Pot spune că a fost o întâmplare norocoasă.

2.5. Tată bogat, tată sărac - Robert Kiyosaki - După ce mi-am spus ani de zile că sunt „praf”la a-mi gestiona finanțele, am realizat citind acestă carte că nu am avut acces la anumite informații și comportamente care m-ar fi ajutat în acest sens. Această carte a fost deschizătoare de drumuri pentru că am devenit interesată de acest domeniu. Și „m-am întâlnit” cu mai multe materiale utile în drumul meu: Interviuri în reviste, cărți, documentare, am început să fiu mai atentă la oamenii care par să-și gestionaze mai bine finanțele ca mine și am observat niște pattern-uri. Mai bine mai târziu decât niciodată:)


3.1 Alice în țara minunilor -Lewis Carrol -Deși este o poveste destinată copiilor, am citit-o de mai multe ori și când am devenit adultă. Din ea am învățat că imaginația nu are limite, că orice este posibil și că poți să scrii cum vrei și despre orice pentru că orice subiect poate deveni captivant în forma potrivită.

"Suntem nebuni cu toții aici." Pisica.

3.2. Afirmațiile pozitive -Louise Hay Ani buni am fost obsedată de pattern-uri, dar nu-mi dădeam seama cum să fac ca să le schimb pe cele care nu-mi mai folosesc. Prin repetarea acestor afirmații de mai multe ori am fost capabilă să schimb raționamente adânc înrădăcinate. Prin constientizarea propriilor tipare de comportament le pot schimba pe cele care nu-mi plac. Trebuie doar să le repet de mai multe ori pe cele pe care vreau să mi le însușesc. Așa se creează comportamentele pozitive, exact ca cele negative, prin repetarea lor până când devin tipare.

3.3. Cuvintele îți modelează creierul, Andrew Newberg, Mark Robert Waldman - Prin conceptul de comunicare empatică, mi-am dat seama că pot să-mi zidesc realități noi, pot să le influențez și să-mi schimb existența în bine. Atât de tare mi-a plăcut, că am și scris despre ea: Cuvintele îți modelează creierul
3.4. Descoperă-ți amintirile ascunse și adevăratul eu - Dr. Menis Yousry  Această carte m-a enervat foarte tare, dar în același timp mi-a oferit o perspectivă asupra faptului că 95% din informație se află în subconștient  și foarte multe lucruri zac acolo dinaintea apariției gândirii critice la copii, când acesția absorb orice informație așa cum este, fără să o treacă prin propriul filtru al gândirii. Și din acest motiv ajungem să ne autosabotăm la vârsta adultă. Dar ce bine că putem aduce subconștientul în conștient și schimba patter-urile. În interior se dă permanent o luptă, noi fiind cei mai buni prieteni și cei mai buni inamici ai noștri. 

3.5. Metamorfoza- Franz Kafka - Să scrii atât de natural ca și cum ai vorbi este ceea ce m-a învățat Kafka. Și la el chiar și faptul că o persoană a fost transformată în gândac și vorbește pare natural.

Gregor se târî încet spre ușă, sprijinindu-se de scaun; ajuns acolo, lăsă scaunul, se izbi în ușă și se ținu drept, rezemându-se de ea – capetele rotunjite ale piciorușelor secretau o substanță lipicioasă; apoi se odihni o clipă după efortul făcut. După aceea se căzni să răsucească încet cu gura cheia în broască. Dar cu ce să apuce cheia? Din păcate, se părea că n-avea dinți ca toți dinții, în schimb mandibulele erau foarte puternice; cu ajutorul lor izbuti chiar să clintească puțin cheia, neluând în seamă faptul că se rănise, fără îndoială, de vreme ce îi curgea din gură un lichid cafeniu, care se prelingea pe cheie și picura pe podele.”

Vouă ce cărți v-au schimbat perspectiva despre viață? 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dansul energetic- Un dans al sufletului

Vi s-a întâmplat vreodată să alegeți un anumit serviciu sau produs dintr-un anumit loc pentru că vă place să interacționați cu persoana care oferă acel produs sau serviciu? Mie mi se întâmplă tot timpul. Lili alege pentru mine cele mai frumoase haine. Ea știe ce culoare îmi vine bine și ce model mi se potrivește. Lili este de asemenea îmbrăcată mereu frumos și vorbește cu entuziasm. Mă umplu de bucurie când intru în buticul ei. Elena și George știu foarte multe despre cafea, iar mie îmi place cafeaua. Georgiana îmi face cele mai frumoase sprâncene și lista poate continua.  Iuliana Fulaș are grijă de sufletul meu. De fiecare dată când mă simt fără energie și nu am idee ce să fac, îi scriu să-mi fac o programare. Și pentru că îmi oferă o stare de spirit bună o urmez indiferent de ce s-ar apuca, pentru că știu că o să mă simt mai bine. De data acesta am aflat din postările ei de pe Facebook și apoi am întrebat-o mai multe despre dansul energetic. Mi-a spus că este foarte puternic, mai put

Boat trip and energy from the sea

La modiste

Ea e Miruna, colega mea de la Jurnalism și este pasionată de tot ce înseamnă modă. Dacă o vezi fără tocuri te întrebi ce a pățit. Am observat acest lucru  o singură dată și a fost aproape un șoc.  Este foarte sensibilă la tot ce ce întâmplă în jur și chiar dacă la prima vedere o poți cataloga ca fiind superficială își dai seama foarte repede că ai de a face cu o prietenă și o colegă foarte bună. În ceea ce privește lumea fashionului parcă e născută să poarte hainele pe care le vezi pe ea. O detectezi miscându-se pe tocuri de 12 centimetri fără să clipească. Machiajul ei este impecabil și la 6 dimineața. Cum reușește? E un mister.  She is like a goddess, she`s always wearing heals, she`s kind, she talk a lot and she`s  very interesed in fashion.