Treceți la conținutul principal

Hei

Legea antifumat a reuşit doar să împartă românii în două tabere: fumători şi nefumători

De-a lungul timpului am fost impresionată de solidaritatea fumătorilor şi capacitatea acestora de a se împrieteni cu persoane necunoscute la un „foc”. Ar fi interesant de aflat dacă acest obicei are ceva de a face cu socializarea. Dar aceasta este deja altă poveste...sau nu?! Ia să ne gândim o clipă: Ce roluri au barurile și cafenelele? Nu cumva printre ele se află și socializarea ? Ba da. Acum avem răspunsul la întrebarea „De ce majoritatea celor din cafenele, baruri și puburi fumează?”. Iată de ce acești oameni sunt intrigați că nu au voie să fumeze în cafenele: ei reprezintă publicul țintă pentru astfel de locuri.

Am observat zile acestea o departajare clară între fumători și nefumători care-și susțin în moduri extremiste cauza. Sunt nefumătoare și mare mi-a fost mirarea să văd cum a fost construită imaginea nefumătorului în postările și comentariile pe care le-am citit. Spre exemplu într-o opinie devenită virală și anume mesajul uni patron de bar  nefumătorul e cel care mănâncă mere, miroase a levănțică și bea ceai;)) E un soi de membru al familiei Tofu, care mănâncă. trăiește și „respiră” bio.

Ok, trebuie să recunosc mănânc și mere, iar când le aleg o fac după criterii pe care le știu foarte bine. Am crescut 14 ani la țară și știu că un măr din livada alor mei de la Jurilovca miroase a măr și arată ca un măr; nu zici că e pictat, e mai degrabă mat decât lucios, iar când îl mănânci e aromat; la fel cum știu că o roșie nu trebuie să fie portocalie. Mi-a trimis bunica mea recent un pachet care conținea niște morcovi și pătrujel și ce să vezi? miroseau a morcovi și a pătrunjel. Dar pentru că am niște informații despre alimentele sănătoase nu înseamnă că mănânc numai așa ceva. Așa că să să introduci toți nefumătorii în aceeași categorie e puțin deplasat.

Despre fumători am citit diverse păreri, iar aceștia sunt văzuți în mediul online ca fiind „agramați”, „cei care fură aerul curat”, „cei care încalcă regulile” etc. Ea gândiți-vă o clipă dacă știți oameni care se exprimă corect și fumează. Eu știu câțiva și cred că și voi. Are sens această etichetare? Nu prea, acum că o vedeți prin alți ochi.În privința încercării de a fenta legea pentru mine este o reacție previzibilă. De ce? E ca și cum un profesor autoritar i-ar spune unui elev adolescent că nu are ce căuta la ora ora lui până nu vine îmbrăcat „normal”. Ce face acest profesor? Interzice, fără a încerca să negocieze, să explice de ce nu e adecvată vestimentația și de a propune o soluție care să mulțumească ambele părți. Posibila reacție a elevului este de a nu mai veni la ora profesorului care nu-l lasă să se exprime prin vestimentație. Ați înțeles metafora? Legea așa cum este în momentul de față nu permite fumătorilor „să se exprime” prin actul de a fuma care are efect calmant asupra lor. Exact așa cum pentru unii este relaxant să asculte muzică, să doarmă, să se uite la un film, să mănânce etc. așa este pentru fumători țigara.

Încă un lucru pe care l-am găsit nejustificat a fost faptul că unii nefumători ironizează asocierea cafelei cu ţigara. Cu ce este asta diferit de alte „combinații” la fel de populare precum filmul și popcornul, berea și alunele, vinul rose cu brânzeturile etc?

Iar acum nefumătorii o să vină cu argumentul că lucrurile pe care ei le fac ca să se relaxeze nu încalcă libertatea nimănui și cu definiția democrației etc. Iar acesta este un argument valid. Dar mai este o prevedere din Declarația Universală a Drepturilor Omului pe lângă sănătatea atât de invocată de nefumători care vine în acest context în sprijinul fumătorilor. Articolul 20 ne spune că „
Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire și de asociere pașnică. 
Nimeni nu poate fi silit să facă parte dintr-o asociație.” 


Ok, însă cine a votat această lege? Nu cumva niște minunați parlamentari care ne reprezintă și care s-au gândit puțin spre deloc la impactul social al unei astfel de legi? Dacă până să intre legea în vigoare nefumătorii erau uneori întâmpinați de replici precum „Dacă nu vă convine fumul, plecați”, acum cei care „stau în frig” la o țigară sunt fumătorii. Aici e buba. Legea nu este foarte bine gândită, cel puţin acolo unde se referă la interzicerea fumatului în cafenele, baruri etc. Sunt de acord cu interzierea fumatului în preajma copiilor, şcolilor etc. 

Legea aceasta a reușit doar să dezbine și nu să vină cu soluții care să fie tolerate atât de nefumători, cât și de fumători. În plus, fiecare dintre aceste tabere ascultă ca să răspundă, nu ca să înțeleagă. 

Și pe mine m-a încântat enorm atunci când am locuit în Dijon, Franța pentru trei luni și m-am întors pentru prima dată în viață din club cu părul și hainele care nu miroseau a fum. A fost ceva magic, ei bine acolo exista un spațiu închis în interiorul clubului destinat fumătorilor. Aceștia nu erau trimiși afară să fumeze, ci în cupola aceea. Dar tot Dijon a fost orașul în care am aflat că primarul este recunoscut pentru câștigarea a două premii internaționale pentru protejarea mediului înconjurător, pentru întâlnirile periodice cu oamenii din oraș care solicită o întrevedere cu el și nu pentru câte mașini are și unde-și petrece timpul liber și cu cine. Dar aceasta este un subiect care este menit să vă dați seama de ce o lege trebuie să fie adaptată credințelor și obișnuințelor oamenilor care locuiesc într-un oraș/ într-o țară.

M-aș bucura mai mult să nu mai văd mucurile de țigară și hârtiile aruncate atât de fumători, cât și de nefumători, decât să văd oameni fumând în frig. Iar chestia cu „din banii mei plătesc oameni care se ocupă de curățenia spațiilor publice” nu ține pentru mine. De ce? Toți suntem responsabili de curățenia orașului/satului în care locuim. Cei angajați să facă asta ar trebui să se ocupe doar de frunze și alte reziduri pe care le găsim în mod natural și nu de neglijența și nepăsarea noastră. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dansul energetic- Un dans al sufletului

Vi s-a întâmplat vreodată să alegeți un anumit serviciu sau produs dintr-un anumit loc pentru că vă place să interacționați cu persoana care oferă acel produs sau serviciu? Mie mi se întâmplă tot timpul. Lili alege pentru mine cele mai frumoase haine. Ea știe ce culoare îmi vine bine și ce model mi se potrivește. Lili este de asemenea îmbrăcată mereu frumos și vorbește cu entuziasm. Mă umplu de bucurie când intru în buticul ei. Elena și George știu foarte multe despre cafea, iar mie îmi place cafeaua. Georgiana îmi face cele mai frumoase sprâncene și lista poate continua.  Iuliana Fulaș are grijă de sufletul meu. De fiecare dată când mă simt fără energie și nu am idee ce să fac, îi scriu să-mi fac o programare. Și pentru că îmi oferă o stare de spirit bună o urmez indiferent de ce s-ar apuca, pentru că știu că o să mă simt mai bine. De data acesta am aflat din postările ei de pe Facebook și apoi am întrebat-o mai multe despre dansul energetic. Mi-a spus că este foarte puternic, mai put

O scurtă istorie a lumii make-up-ului

Machiajul a fost dintodeauna o formă de a înfrumuseța și a evidenția anumite trăsături umane. Machiajul a funcționat ca un ritual, ca prilej de se pune în evidență, de a se camufla pentru ca forțele răului să nu pătrundă. A fost de asemenea un element important care a ajutat intensificarea relațiiei dintre sexe. Machiajul , așa cum îl știm noi a început la Hollywood când Max Factor venea cu celebrul slogan „Make up of makeup artists”. Staruri din lumea cinematografică a secolului XX s-au bucurat de măiestria domnului Max Factor care venea cu o viziune inovativă asupra machiajului în lumea filmului.   Ava Gardner, Jean Harlow și Marlene Dietrich au fost printre primele actrițe care au fost machiate de celebrul Mr. Max Factor. Mai târziu Greta Garbo, Marlyn Monroe, Audrey Hepburn și-au format un stil propriu de machiaj, devenind fashion iconuri și mouvie stars.  Puține persoane știu că primul rimel comercial a fost produs de Rimmel London, fir

Cum a reuşit o anumită carte să-mi răscolească întregul sistem de valori?

În noaptea aceea, înainte să mă apuc să citesc cartea „Descoperă-ți amintirile ascunse și adevăratul eu” scrisă de Dr. Menis Yousry experimentasem o durere fizică foarte puternică. Nu-mi aminteam unde pot găsi o pastilă care să reducă durerea așa că pur și simplu am stat întinsă și nemișcată sperând că în timp o voi simți mai puțin intens. Trebuie să menționez că durerea fizică este printre cele mai teribile frici ale mele, așa că încerc s-o evit cât pot. În acele momente am accesat o amintire dintr-o zi pe care am catalogat-o de-a lungul timpului ca printre cele mai frumoase din existența mea. Am retrăit părți pe care mi le aduceam aminte din dialog, senzația de plutire, anumite momente din acea zi etc. A avut efect, în câteva minute în care m-am concentrat pe retrăirea acelei zile durerea mea s-a diminuat. Primul gând a fost că trebuie să scriu despre acea experiență pentru a-mi exprima recunoștința pentru că am avut ocazia de a simți atât de intens. Apoi a intervenit dorința de a